+359 878 639 371; +359 895 714 890 office@genev-bg.com

Какво е лятото без почивката на море?

То ни привлича не само заради приятните изживявания. Всички знаем, че  морето е и здраве. Слънцето, въздухът, солта …

В тази статия ще поговорим именно за въздействието на солта върху нашето здраве.

Мит ли е магията на морето или има научно обяснение за подобряването на здравния ни статус?

Търсенето на отговор ни изпраща далече от морския бряг. А по-конкретно в солните пещери и солодобивните мини.

Още през 19 век полският лекар Феликс Бохковски прави съпоставка между здравословното състояние на работниците във въгледобивните и на тези работещи в солните мини в Полша. Той открива, че миньорите работещи във въгледобивни мини страдали от тежки респираторни заболявания, а колегите им работещи в солните мини се разболявали изключително рядко. На практика дори били по-здрави от останалите хора. 

Подобно явление се забелязало и в Германия, когато по време на втората световна война хората използвали солните мини като бомбоубежища. Открило се, че хората страдащи от астма, започвали да дишат значително по-леко след продължителното пребиваване в тези мини.

Наблюденията в тази посока станали причина за провеждането на редица научни изследвания в средата на миналия век. Установило се, че в действителност продължителното вдишване на наситен на солни частици въздух води до множество благотворни въздействия върху човешкото здраве в случаи на дихателни, кожни и алергични проблеми. А дори състояния свързани с прекомерен стрес, умора, депресия, отслабен имунитет и др. се повлиявали положително.

Това става причина около 70-те години на 20-ти век постепенно да започват да се създават терапевтични клиники в естествено съществуващи солни мини в Русия, Полша, Украйна, Азербайджан, Румъния, Австрия и др.

Ограниченото наличие на солни мини и пещери, и добрите резултати за човешкото здраве довели до редица опити по изкуствен начин да се пресъздаде климата в тези мини и пещери, за да могат повече хора да се възползват от благотворното въздействие на солната терапия – халотерапията. Започват да се създават така наречените солни камери или солни стаи, които в най-голяма степен да наподобяват условията в солните мини. Редица проучвания показват, че най-добрите терапевтични условия се постигат при постоянна температура между 18 и 24°C , стабилна влажност между 40 и 60% и наситеност на солни частици във въздуха – 0,5-15 мг/м3.

Това са параметрите, които предлагат съвременните солни стаи.

Солна стая
Солна капсула

Модернизирането на техниката стига толкова напред, че към момента създаването и оборудването на солна стая не е толкова сложно. Благодарение на така наречения Халогенератор, условията за постигане на максимален терапевтичен ефект са лесно постижими. Уредът работи с чиста сол от естествени находища и насища въздуха в помещението със солни частици. Размерът на Халогенератора се съобразява с размера на помещението, в което ще се ползва, за да се постига оптимално насищане на въздуха със сол. Той е изключително лесен за употреба, преносим е. Практически един халогенератор може да превърне почти всяко чисто и подходящо отоплено помещение в солна стая.

Това дава чудесна възможност за по-широко навлизане на Халотерапията в живота ни и предлага една естествена, екологична и леснодостъпна грижа за здравето.