+359 878 639 371; +359 895 714 890 office@genev-bg.com

В статията ни „Що е то халотерапия или чудото на солта“ говорихме за възникването на халотерапията и основните параметри на терапията в солна стая. Сега ще кажем повече за:

Терапевтичните ефекти от Халотерапията

Какво прави Халотерапията толкова полезна

За кого е подходяща Халотерапията

Колко често и при какви условия се прави Халотерапия

Как да се подготвим за терапията в солна стая

Интерирорът в солните стаи

Терапевтичните ефекти от Халотерапията

Халотерапията има благотворно въздействие при:

 Респираторни проблеми:

  • при обикновена настинка, както и за превенция на дихателни заболявания;
  • при състояния на астма, пневмония, бронхити;
  • при алергии които засягат носа,ушите, синусите или гърлото;
  • при ринити, синузити, фарингити, ларингити и др. УНГ заболявания;
  • за прочистване на дихателните пътища от твърди частици и остатъци от тютюнев дим

Кожни проблеми

  • акне, невродермити, псориазис, целулит

Психически състояния

  • пренапрежение, преумора, хронична умора, депресивни състояния, стрес и др.

Какво прави Халотерапията толкова полезна

Солният аерозол, който се разпръсква по време на солната терапия, притежава няколко много важни свойства. Той е антисептичен, което означава, че по естествен начин унищожава болестотворните гъбички и бактерии, както и всички алергени. Това прави въздуха в солната стая практически хипоалергенен и напълно чист.

При вдишване солните частици убиват също така бактериите и гъбичките полепнали върху лигавиците, като в същото време засилват имунната система. Ето защо децата, които се подлагат на халотерапия са значително по-малко податливи на заболявания. Солта намалява отока на лигавицата на дихателните пътища, спира кихането, отпушва носа и настинката намалява или изчезва.

Състоянието на кожата също се подобрява, тъй като солта унищожава и вредните гъбички и бактерии, причиняващи кожни проблеми.

Солният аерозол, който се разпръсква в солната стая, също така, насища въздуха с отрицателни йони. Те от своя страна неутрализират вредната за здравето ни положителна йонизация, която се образува от електроуредите и мобилните устройства и на която постоянно сме изложени.

Понякога хората, които се подлагат на лечение със сол започват да кашлят или кихат повече. Тази реакция е временна и не означава, че здравето им се влошава. Точно обратното – това е знак за скорошно подобряване, тъй като дихателните им пътища се прочистват.

За кого е подходяща Халотерапията

Халотерапията е подходяща за хора от всякакви възрасти. Включително за бебета на по няколко месеца и възрастни хора.

Препоръчва се да се избягва Халотерапията от хора с високо кръвно налягане и с тежки бъбречни заболявания. Халотерапията не е препоръчителна в острите фази на вирусни заболявания, както и при повишена телесна температура.

Във всички останали случаи тя е препоръчителна.

Колко често и при какви условия се прави Халотерапия

Когато става дума за профилактика се препоръчват 10 сесии в 10 последователни дни, с продължителност на всяка сесия 20 до 40 мин. Добре е тези десетдневни сесии да се повторят 2-3 пъти в годината, като между тях също може да се посещава солна стая 1-2 пъти седмично.

При настинки, грипни състояния, ушни инфекции, хрема, се препоръчват 3 до 8 сесии.

При хронични състояния на астма, синузит, алергии, дерматологични заболявания, се препоръчват 12 до 20 сесии по 40 мин, през ден.

За подобряване на емоционалния статус, облекчаване на стреса и релаксация, според нуждите на пациента.

Важно е да се помни, че при малки деца престоят в солната стая продължава от 20, максимум до 30 мин.

Как да се подготвим за терапията в солна стая

Посещението в солна стая не изисква никаква по-специална подготовка. В помещението се стои с дрехи, тъй като солните частици не оставят никакви петна по тях, нито следи по косата. Желателно е ползването на чисти чехли или калцуни, като децата могат да бъдат и боси.

Не се препоръчва използването на силни парфюми. Мобилните телефони също е добре да бъдат оставени извън помещението.

Интерирорът в солните стаи

Това как изглежда една солна стая е въпрос на дизайнерско решение и до голяма степен на бюджет.

Солната стая може да бъде изградена така, че да наподобява солна пещера. Стените от тухли хималайска сол със задно осветление безспорно дават усещане за уют и са изключително ефектни. Ако се предвижда солната стая да се ползва по-често от деца, подът може да бъде посипан със сол или за децата да се предвиди малко басейнче тип пясъчник, в което те да се забавляват с играчки за пясък по време на престоя си. Могат да се поставят солни лампи, които създават допълнителна атмосфера.

Важно е да се знае, че декорацията на интериора (била тя и от сол) няма особен принос върху ефекта на самата терапия, тъй като най-важното за самата терапия е халогенераторът, който насища въздуха със солни частици и именно той превръща даденото помещение в солна стая.

Солна стая
Солна стая